Generel odvodnění města Brna

Investor: Statutární město Brno
Zpracovatel: sdružení AQUATIS - DHI - JVP
 
Charakteristika:
Systematická koncepce odkanalizování města Brna s využitím moderních výpočtových metod je postupně tvořena a aktualizována od roku 1997 do současnosti. Projekt Aktualizace a správa Generelu odvodnění města Brna – část kanalizace (AGOmB) navazuje a zcela aktualizuje předchozí zpracované projekty (Generel odvodnění města Brna – část Kanalizace 12/2009 a Správu Generelu odvodnění města Brna 02/2010 až 04/2019) především s ohledem na významné realizované stavby, implementaci systémů hospodaření s dešťovou vodou a aktuální legislativí požadavky. Je podkladem pro připravovaný Územní plán města Brna. Jedná se o živý materiál, který slouží jako nástroj i podklad pro celou řadu navazujících činností např. změny koncepce odkanalizování, hospodaření s dešťovou vodou na území města, protipovodňová opatření na kanalizační síti, kvalita vody v kanalizační síti a recipientech, změny v legislativě, čistírna odpadních vod v Modřicích a řadu dalších.

Předmětem projektu bylo zpracování aktualizace generelu kanalizace pro území města Brna a související činnosti v následujícím rozsahu:
1) Monitorovací kampaň na stokové síti města Brna. Monitorovací kampaň proběhla v termínu od 1.5.2020 do 31.8.2020. V rámci měrné kampaně bylo provedeno měření hladin, rychlostí a průtoků ve 24 profilech stokové sítě. Dále byla využita a validována data ze srážkoměrné sítě a provozního měření BVK, a.s. Naměřená data sloužila jako podklad pro kalibraci hydrologických parametrů matematických modelů stokové sítě.
2) Sestavení modelů stávající kanalizační sítě, kalibrace hydrologických parametrů na základě monitorovací kampaně a vyhodnocení stávajícího stavu včetně poměrů ředění na odlehčovacích komorách a nátoku na čistírnu odpadních vod (11/2021).
3) Sestavení modelů kanalizační sítě pro výhledový stav dle aktuálních územně plánovacích dokumentací a územně plánovacích podkladů, revize koncepce odkanalizování, návrh opatření na kanalizační síti, finanční analýza, projednání (12/2022).
4) Správa a údržba datové základny s přístupem pro objednatele a provozovatele kanalizační sítě. Jedná se o průběžné plnění v rámci trvání celého projektu do 03/2026.
5) Konzultační činnost pro objednatele. Týká se technické podpory pro objednatele při vyjadřování k jednotlivým investičním záměrům a požadavků na změny koncepce odkanalizování. Jedná se o průběžné plnění v rámci trvání celého projektu do 03/2026.

Technické parametry:
Délka stokové sítě: 1 580 km
Plocha povodí: 6 894 ha
Počet odlehčovacích komor: 72 ks
Počet čerpacích stanic: 28 ks
Počet stávajících obyvatel: 382 405
Počet retenčních nádrží na jednotné kanalizaci: 7 ks (celkový objem 56 526 m3)
Kapacita ČOV: 640 000 EO

Budeme rádi, když se s námi spojíte

Kontaktní informace